De eurogroep blijft vasthouden aan een verlenging van het huidige steunprogramma voor Griekenland, tegen de zin van dat land. De Grieken weigerden een voorbereide verklaring aan het einde van het overleg in Brussel te onderschrijven.

Het overleg in Brussel, tussen alle ministers van Financiën van de eurolanden, eindigde veel vroeger dan gedacht, zonder akkoord over de Griekse schuldenkwestie. Griekenland liet weten niets te zien in de voorbereidde eindverklaring. Daarin stonden woorden als “huidig steunprogramma” en “verlening”, horrorwoorden voor Athene.

Dijselbloem: programma aanpassen

De waarde van de euro ging behoorlijk onderuit. De euro zakte tot 1,1320 dollar en klom daarna weer iets op tot 1,1333 om 19.50 uur. Bij het sluiten van de Europese beurzen op maandag noteerde de munt nog op 1,1392 dollar.

Volgens eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem kunnen er binnen het huidige programma aanpassingen plaatsvinden die de Grieken graag willen, als de budgettaire doelstellingen maar overeind blijven. Daarnaast zou Griekenland niet op eigen houtje eerder gemaakte hervormingen en bezuinigingen mogen terugdraaien zonder toestemming van de geldschieters. “Wij zijn bereid verder te praten met de Grieken. Het is nu aan hen om te besluiten wat ze willen.”

Athene wil nieuwe deal

De nieuwe Griekse regering won de jongste verkiezingen met de belofte een einde te maken aan het mede door Europa opgelegde bezuinigingsbeleid. Athene wil af van het huidige programma en heeft dan ook een verlenging steeds afgewezen.

Het huidige programma loopt aan het einde van de maand af en dus is haast geboden. Zeker omdat een verlenging nog voorgelegd moet worden aan een aantal parlementen. Dijsselbloem had het over "ongeveer een week de tijd, niet meer''. Griekenland komt financieel in de moeilijkheden zonder (aanvullende) steun. Het is nu aan de Grieken om te besluiten of ze een verlenging willen.

Meer tijd nodig

Athene spreekt steeds over een overbruggingsovereenkomst en wil totaal niet praten over het huidige programma. Volgens Dijsselbloem lijkt de wens van Athene voor een brugovereenkomst "zeer sterk'' op een verlenging. "Een verlenging heeft mijn voorkeur. Het biedt ons en de Grieken meer tijd om te praten over wat er daarna moet komen. Dat kost gewoon meer tijd.''

Voorafgaand aan de vergadering, eurogroep genaamd, waren de verwachtingen al laag. Met name de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble was zeer sceptisch over de kansen op een akkoord over de Griekse schuldenkwestie. Afgelopen woensdag wist de eurogroep geen overeenstemming te bereiken over een eindtekst.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl